Hírek
Az erkölcsi bizonyítvány már telefonon is igényelhető
Az eddig elérhető személyes és elektronikus ügyintézési (Webes Ügysegéd, és OkmányApp) csatornákon kívül már telefonon is lehet igényelni erkölcsi bizonyítványt a 1818 Kormányzati Ügyfélvonalon keresztül
Módosítva 2017. május 15., 13:13
Megosztás Megosztás
Nyomtatás Nyomtatás

Természetes az igény az ügyfelek részéről, hogy a mindennapi élet szerves részét képező hivatalos ügyeiket minél egyszerűbben, néhány perc alatt az interneten vagy telefonon keresztül intézhessék. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően telefonon keresztül is  lehetővé vált az  erkölcsi bizonyítvány igénylése.

Az új szolgáltatás mindenki számára elérhető, ehhez mindössze egy Telefonos Azonosítóra van szükség, amit személyesen lehet igényelni az ország bármelyik okmányirodájában vagy kormányablakában. A regisztrációkor kapott azonosító számot a rendszer a későbbi használat során, minden telefonos ügyintézéskor bekéri, így a jövőben már személyes jelenlét és sorban állás nélkül intézhetők a közigazgatási ügyek.

Telefonos ügyintézéshez igényeljen Telefonos Azonosítót a kormányablakokban!

A telefonos ügyintézés igénybevételéhez Telefonos Azonosító szükséges. A Telefonos Azonosítóval rendelkező ügyfelek már telefonon is igényelhetnek hatósági erkölcsi bizonyítványt. A szolgáltatás a többi telefonon intézhető üggyel összhangban hétfőtől szombatig 08:00-20:00 óra között vehető igénybe.

Elektronikus ügyintézés a Webes Ügysegéd és OkmányApp segítségével

Az otthon kényelméből lekérdezhető és intézhető erkölcsi bizonyítvány igénylésének a másik módja, az okmányügyintézés online felületének, a Webes Ügysegédnek a használata, amelyhez Ügyfélkapu regisztrációra van szükség. A Webes Ügysegéden keresztül az erkölcsi bizonyítvány ellenőrzését is elvégezhetjük, ebben a menüpontban a birtokunkban lévő erkölcsi bizonyítvány érvényességét tudjuk megtekinteni.

Ha csak egy mobiltelefon van nálunk, abban az esetben is tudunk erkölcsi bizonyítványt igényelni az OkmányApp segítségével. További információ itt található.

Mikor van szükség erkölcsi igazolványra?

A 90 napig érvényes hatósági erkölcsi bizonyítványban igazolható, hogy a kérelmező büntetlen előéletű, nem áll közügyektől eltiltás és foglalkoztatástól eltiltás hatálya alatt. Munkahely váltáskor javasolt az erkölcsi bizonyítvány beszerzése, a munkáltató a foglalkoztatás feltételeként a felvételi eljárás során egyre több esetben kéri az igazolást a leendő munkavállalójától, de évente egyszer magunk is lekérdezhetjük, hogy milyen adatokat tárol

További információért hívja a 1818-as szám 4.2-es menüpontját!