Hírek
Egy újabb lépés az ügyfélközpontú ügyintézés felé - A KEKKH fesztivál körúton
Elektronikus szolgáltatás alapvető szerepet játszik a hatékony és gyors ügyintézésben. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala az idei nyári fesztiválokon is kvízjátékokkal, egyedi fesztiválkártya készítésével, értékes ajándékokkal várta látogatókat, hogy mindenki személyesen is megismerhesse a KEKKH online szolgáltatásait.
Módosítva 2015. szeptember 16., 13:01
Megosztás Megosztás
Nyomtatás Nyomtatás

Hogyan spórolhatunk időt is pénzt az elektronikus szolgáltatások igénybevételével?

A Hivatal részvételének célja az volt, hogy a fiatalok ismereteket szerezzenek az elektronikusan intézhető közigazgatási ügyekről, megismerjék a korszerű közigazgatást, többek között a KEKKH honlapján elérhető Webes Ügysegéd szolgáltatást, amely az Ügyfélkapu regisztrációval rendelkező állampolgároknak teljes körű elektronikus ügyintézési lehetőséget biztosít egyre több ügytípus esetén, beleértve az elektronikus fizetést is. A szolgáltatások igénybevételénél a 1818-as számon működő Országos Telefonos Ügyfélszolgálatunk nyújt mindenre kiterjedő tájékozatatást, hogy a megfelelő iratokkal, adatokkal érkezünk az ügyintézés helyszínére.

Ügyfélkapu regisztráció: pár perc alatt már a fesztiválokon is

A fesztiválokon személyesen is lehetősége volt mindenegyes látogatónak, hogyÜgyfélkapu-t regisztráljon. Az Ügyfélkapu a kormányzat elektronikus azonosító rendszere, mely biztosítja

a felhasználók számára, hogy egyszeri belépéssel kapcsolatba léphessenek az elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel. 

Egyedi fesztiválkártya készités, avagy hogyan működik a „bőröndös” okmányiroda?

Egy újabb lépés az ügyfélközpontú ügyintézés felé, a KEKKH hordozható, multifunkciós biometrikus személyazonosító (arcképmás, ujjnyomat, aláírás) adatok felvételezésére alkalmas eszköze.  

A fesztiválozók ezzel a többfunkciós, biometrikus adat-felvételező eszköz segítségével készíthettek egyedi Fesztiváligazolványt, kvízek kitöltésével tesztelhették ügyintézési tudásukat, és ajándékot is nyerhettek.

Mindezt - kis túlzással - az okmányiroda „bőröndös” változatának is nevezhetjük, amely olyan esetekben is hasznos lehet, amikor felújítás miatt az okmányiroda nem érhető el. Ez az eszköz segíthet az okmányirodai feladatok átvételében, illetve lehetőséget ad arra, hogy a közigazgatás emelt szintű szolgáltatásokkal jelenjen meg azoknál az állampolgároknál is, akik akadályoztatva vannak hivatalos ügyeik személyes intézésében.

A beszerzett eszköz alapvetően kétféle funkcióra alkalmas:

·        Az okmány megszemélyesítéséhez (pl. személyazonosító igazolvány, útlevél) szükséges adatok felvételezésére,

·        valamint okmányellenőrzésre.

A berendezés tartalmaz okmány (RFID, MRZ)- valamint ujjlenyomat olvasót, aláírás felvételező felületet, ezen felül fénykép (arckép) felvételezésre is alkalmas beépített kamerát. Nagy előnye, hogy egy személy által könnyen hordozható, kompakt, kézitáska méretű eszköz. Kevesebb, mint 5 perc alatt képes az arckép, ujjnyomat, aláírás, mint biometrikus személyazonosító adatok felvételezésére. 

A fesztiválokon közel 3500 fesztiváligazolványt készített a 1818 csapata és többezer fesztiválozónak mutatták be az elektronikus közigazgatást.