Felsőoktatási tájékoztatás

A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatban a Kormányzati Ügyfélvonal - az Oktatási Hivatallal együttműködve - általános tájékoztatást nyújt. Ez különösen a februári jelentkezési időszakban érkező jelentős számú megkeresés indokolja.  Felsőoktatási felvételivel kapcsolatban információra lenne szüksége? Hívjon minket!

A 1818 telefonos hangbemondó tájékoztatási rendszerében, az IVR-ban a 7-es menüponton érhető el a „Felsőoktatási felvételivel kapcsolatos kérdések” menüpont. 

Elektronikus jelentkezés feltételei

A felsőoktatási felvételi eljárásban 2016-tól kizárólag elektronikusan nyújtható be jelentkezés a www.felvi.hu weboldalon. Az általános tájékoztatás keretében az  elektronikus jelentkezés benyújtásában, illetve az eljárásra vonatkozó szabályokról tudunk információt adni a Felvételi tájékoztató és a hatályos jogszabályok alapján. A konkrét jelentkezést érintő kérdésekben az Oktatási Hivatal Felsőoktatási felvételi eljárással foglalkozó ügyfélszolgálatát ajánljuk.

A felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos hivatalos információkról és az intézmények által meghirdetett képzésekről a felvi.hu oldalon elérhető Felvételi tájékoztatóból tájékozódhat. Ez tartalmazza az aktuális szabályokat, a pontszámítási módszereket és egyéb, az érvényes jelentkezéshez szükséges tudnivalókat. Az intézmények által meghirdetett szakok  az Egyetemek, főiskolák vagy a Szakkereső menüpontokban böngészhetők.

Jelentkezni kizárólag a E-felvételi rendszerén keresztül lehet elektronikusan. A felsőoktatásba történő jelentkezés online felülete minden évben a jelentkezési határidőig és a nyári módosítási időszakban folyamatosan a jelentkezők rendelkezésére áll.

Jelentkezési határidő

Legfeljebb hat hely (ebből három díjmentesen) jelölhető meg az E-felvételiben minden év február közepéig. A három jelentkezési helyen felül további 3 hely jelölhető meg, ezekért egyenként 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni a jelentkezéskor.

Ugyanazon intézmény azonos szakjának (ha megegyezik a képzési szint, a munkarend, a képzés nyelve és helye is, csak a finanszírozási forma tér el) állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése - bár jelentkezéskor külön sorban kell feltüntetni - az eljárási díjak számításakor és a maximálisan megjelölhető jelentkezési helyek számát tekintve egy jelentkezési helynek minősül. Az érvényes jelentkezés benyújtásához hitelesíteni kell a jelentkezést! A hitelesítés kétféle módon lehetséges:

  • ügyfélkapun keresztül az E-felvételi felületén
  • hitelesítő adatlap kinyomtatásával, aláírásával és megküldésével az Oktatási Hivatal részére az alábbi címre: 1380 Budapest, Pf. 1190.

A jelentkező az e-ügyintézés keretében folyamatosan nyomon követheti a nyelvvizsga-anyakönyveinek nyilvántartásából és a köznevelés információs rendszeréből átkerült adatait. Amennyiben van olyan érettségi, illetve nyelvvizsga eredménye, amelyet nem lát az E-felvételiben, azt az e-ügyintézés keretében dokumentum feltöltésével jelezheti a jelentkező.

Emellett továbbra is van lehetőség a csatolandó dokumentumokat postai úton beküldeni az Oktatási Hivatalhoz az alábbi címre: "Oktatási Hivatal, 1380 Budapest, Pf. 1190."

 A keresztféléves eljáráshoz hasonlóan az általános eljárásban is van lehetőség felsőoktatási felvételi szakmai vizsgát tenni. Erre vonatkozó információkat a lenti cikkben vagy itt érhetitek el.  A tanulói jogviszonnyal nem rendelkező jelentkezők érettségi vizsgára a fenti jelentkezési lap benyújtásával a Fővárosi/Megyei Kormányhivatal Oktatási Osztályán jelentkezhet. Az Oktatási Osztályok elérhetőségeit az Oktatási Hivatal honlapján itt érhető el.

E-felvételi: Mit és hogyan pótolhatnak a felvételizők?

A felvételizőknek legkésőbb 2017. július 12-ig kell benyújtaniuk a jelentkezéskor még nem csatolt, ám a pontszámításhoz szükséges dokumentumaikat az E-felvételiben. Összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni a dokumentumok beküldésénél.

Hogyan nyújthatom be a dokumentumokat?

Kétféleképpen lehetséges: az E-felvételiben feltöltve vagy postai úton. Az E-felvételiben a beszkennelt iratok a Dokumentumok menüpontban tölthetők fel:

- a Jelentkezésekhez szükséges dokumentumok táblázatból vagy a
- Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban található Új dokumentum csatolása gombra kattintva.
- Amennyiben a feltöltés sikeres volt, a fájl megjelenik a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban.

Arra is van lehetőség, hogy egy, már meglévő dokumentumhoz töltsünk fel új fájt (pl. középiskolai bizonyítvány még hiányzó oldalait): ilyenkor a Jelentkezésekhez csatolt dokumentumok táblázatban az adott dokumentumtípus melletti Művelet ikonra kell kattintani.

Hol tudom rögzíteni az érettségi/középiskolai eredményeimet?

A 2006. január 1. után szerzett érettségi eredményeket – beleértve természetesen a 2017. évi május-júniusi vizsgaidőszakban szerzett eredményeket – igazoló bizonyítványokat már nem kell feltölteni. Ezeket az adatokat az Oktatási Hivatal átveszi a közhiteles nyilvántartásából – már meg is érkezett az idei érettségi eredmények nagyobb része. Ezeket az E-felvételiben a Közhiteles nyilvántartásból származó információ menüpontban lehet ellenőrizni. Az utolsó év végi középiskolai eredményeket sem kell rögzíteni, csak az azokat tartalmazó bizonyítványoldalakat kell feltölteni az E-felvételiben. Az adatok rögzítése a feldolgozás során automatikusan megtörténik.

Segítséget nyújtunk a következő elérhetőségeken:

Telefonon...

A felvételi eljárással kapcsolatosáltalános kérdésekben a 1818-as telefonszámon (5-ös gomb -  Felsőoktatási felvételivel kapcsolatos kérdések) a Kormányzati Ügyfélvonal 0-24 órában ad tájékoztatást. Konkrét, jelentkezést érintő kérdésben az Oktatási Hivatal ügyfélszolgálata segíthet. Telefonszám: (06 1) 477-31-31. Hétfőtől csütörtökig 8-16:30-ig, pénteken 8-14 óráig

E-mailben...

E-mailben érkező kérdéseket az info@felvi.hu címre várjuk. Az e-mailben érkezett kérdéseket beérkezési sorrendben válaszoljuk meg. Munkatársaink minden levélre válaszolnak, a gyorsabb feldolgozás érdekében kérjük, hogy ugyanazt az üzenetet ne küldjék el többször. Köszönjük!

Személyesen...

Cím:Budapest, XII. Maros utca 19-21.  Nyitva tartás: Hétfő-csütörtök: 8-16:30-ig és Péntek: 8-14 óráig