Hírek
Jön a cégkapu: Hamarosan a cégek is online intézhetik ügyeiket
Jövő év elején már elérhető lesz a gazdálkodó szervezetek számára az Ügyfélkapuhoz hasonló Cégkapu szolgáltatás. A Cégkapun keresztül a cégek, alapítványok, gazdálkodó szervezetek online tartják majd a kapcsolatot a hivatalokkal, dokumentumokat küldhetnek, fogadhatnak, így személyes ügyintézés nélkül, kényelmesebben és gyorsabban intézhetik a cégügyeiket.
Módosítva 2017. december 11., 14:12
Megosztás Megosztás
Nyomtatás Nyomtatás

Az e-ügyintézési törvény 2018. január 1-től teszi kötelezővé  az elektronikus ügyintézést a gazdálkodó szervezetek számára, amely a központi szolgáltató által nyújtott Cégkapu szolgáltatással teljesíthető a legegyszerűbben.

A közeljövőben kihirdetésre kerülő kormány döntés alapján az egyéni vállalkozók elektronikus kapcsolattartásra továbbra is az ügyfélkapu szolgáltatással jogosultak, ebből adódóan a regisztrációs kötelezettség ezt a kört nem érinti.

A cégkapu regisztrációra kötelezettek 2017. július 3-án 14 órától tudnak kötelezettségüknek eleget tenni a cegkapu.gov.hu oldalon. Az e-ügyintézési törvény alapján regisztrációt 2017. augusztus végéig kell elvégezni, azonban egy átmeneti felkészülési időszakot biztosít a törvény, amivel ez 2017. december 31-ig hátrányos jogkövetkezmények nélkül tehető meg. Az illetékes hatóságok 2018 január 1-től a nem regisztrált gazdálkodó szervek vonatkozásában jogosultak lesznek a törvényességi felügyeleti eljárás vagy hatósági ellenőrzés megindítására.

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény (E-ügyintézési tv.) szerint a gazdálkodó szervezetek kötelesek bejelenteni az ügyintézési rendelkezésének nyilvántartásába az elektronikus kapcsolattartásra szolgáló elérhetőségüket (hivatalos elérhetőség). A hivatalos elérhetőséget biztosító szolgáltatásokat szintén e törvény határozza meg.

A Cégkapu az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló 451/2016. (XII. 19.) Korm. rendelet (Vhr.) szerinti kézbesítési szolgáltatáshoz kötődő, biztonságos kézbesítési szolgáltatási címnek minősülő, a kijelölt szolgáltató által a gazdálkodó szervezetek számára biztosított tárhely.

A Cégkapu használatának előfeltétele a nem természetes személyek azonosítása, támaszkodva a Jogosultság Kezelő Ügynökön keresztül, rendszer-rendszer kapcsolattal elérhető releváns közhiteles nyilvántartásokra (pl. Cégnyilvántartás, ügyészség, bíróság, kamarai nyilvántartások) és a Rendelkezési Nyilvántartásban elérhető, a gazdálkodó szervezetekre vonatkozó rendelkezéstételi lehetőségre.

Bármilyen további kérdése van kérjük, hogy hívja a 1818-t. A telefonos menürendszerben itt válassza ki a megfelelő menüpontot.