Kéményseprő-ipari tevékenységek

Szolgáltatásaink egyike a kéményseprő-ipari tevékenység, amit a lakossági ügyfelek részére biztosítunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együtt. A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény alapján 2016. július 1-jétől módosult a kéményseprőipari közszolgáltatás. Ezen dátumtól kezdődően a kéményseprőipari feladatokkal kapcsolatos általános tájékoztatást a Kormányzati Ügyfélvonal látja el. Időpontfoglalással, megrendeléssel, számlázással, továbbá bejelentésekkel, jogszabályi tájékoztatással kapcsolatos megkeresésekben tudunk segíteni a hozzánk forduló ügyfeleknek. Felvilágosítást tudunk nyújtani abban is, hogy milyen tervezett sormunka illetve megrendelésre végzett tevékenységet végez a kéményseprői tevékenységet végző Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (továbbiakban OKF).

Az OKF mit ellenőriz a sormunka keretében?

Az égéstermék-elvezető ellenőrzését, szükség szerinti tisztítását, műszaki felülvizsgálatát, a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzését, figyelembe véve a levegő utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, vagy egyedi beavatkozások hatását is. Ezen felül az OKF az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, az összekötő elem ellenőrzését és szükség szerinti tisztításá, a gáztüzelő-berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálata jogszabály szerinti megtörténtének ellenőrzését; valaminta szén-monoxid érzékelő berendezésre vonatkozó műszaki követelmények tejesülését, valamint az érzékelő működőképességét ellenőrzi.

Mit végez megrendelésre a kéményseprő?

Az OKF megrendelésre a következő munkákat végzi: kéményégetés, parapetes kivezetés ellenőrzése, műszaki vizsgálat a használatbavételi engedélyhez, megfelelőségi vizsgálat, szén-monoxid érzékelő felülvizsgálata.

Telefonos menürendszerünkben kérem válassza ki az ügyintézésére vonatkozó menüpontot, amely időpontfoglalással, megrendeléssel, számlázással, bejelentéssel kapcsolatos. A részletes menürendszerünk itt található.

Az időpontfoglalással, megrendeléssel, számlázással, bejelentéssel kapcsolatos menüpontokat kiválasztó ügyfelek hívásait az OKF ügyfélszolgálata az alábbi rend szerint fogadja:

Hétfő: 8:00-20:00
Kedd: 8:00-14:00
Szerda: 8:00-14:00
Csütörtök: 8:00-14:00
Péntek:  8:00-14:00

Ha Ön ügyfélfogadási időn kívül telefonál, kérjük, hogy hívjon minket vissza nyitvatartási időben, vagy más alternatívát javaslunk.

Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a tevékenység előre ütemezett jellege miatt az ingatlanhasználónak nincs módja az első két időpont megváltoztatását kérni. Az OKF online felületén, a kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat weboldalon Ön is foglalhat harmadik időpontot. Az időpontfoglalásban ügyfélszolgálatunk is segítséget tud nyújtani Önnek.


Mi történik, ha a 2. időpont is eredménytelen?

Az ingatlan használója 30 napon belül köteles időpontot egyeztetni. Az így elvégzett sormunka már nem ingyenes. Ha nem tesz eleget a kötelezettségének, vagy kicsúszik a 30 napból, akkor a kéményseprőipari tevékenység ellátójának kötelessége értesíteni a tűzvédelmi hatóságot.

Időpontfoglalás

Telefonon a 1818 9.1.1-es menüpontban (nyitva tartási időben)
E-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen
Online a kemenysepres.hu/ugyfelszolgalat oldalon
Írásban a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen
Személyesen a megyei ügyfélszolgálati pontokon
Kéményseprőipari tevékenységet ellátók országos nyilvántartása az OKF weboldalán található.