Kéményseprőipari tevékenységek

Szolgáltatásaink egyike a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjával (BM OKF GEK) közösen működtetett kéményseprő-ügyfélszolgálat. A kéményseprőipari tevékenységről szóló törvény alapján 2016. július elsejétől módosult a kéményseprőipari közszolgáltatás. Ekkortól a kéményseprőipari feladatokkal kapcsolatos általános tájékoztatást a 1818 (9.1-es menü) hívószámon elérhető ügyfélszolgálat látja el. Időpontfoglalással, megrendeléssel, számlázással, bejelentésekkel, valamint jogszabályi tájékoztatással kapcsolatos megkeresésekben tudunk segíteni a hozzánk fordulóknak. Felvilágosítást nyújtunk abban is, hogy mit lát el sormunkában, illetve milyen tevékenységet végez megrendelésre a katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve.

Mit ellenőriz a kéményseprő sormunka keretében?

A sormunka a kéményseprőipari szerv vagy kéményseprőipari szolgáltató megrendelés nélkül, rendszeres időközönként, tűzbiztonsági okból végzett ellenőrző tevékenysége, amely kiterjed az ingatlanhoz tartozó tüzelőberendezés égéstermékének elvezetésére szolgáló kémény (kémények), tartalékkémény, továbbá a bekötő- és összekötő elemek, valamint ezek tartozékainak átvizsgálására, szükség szerinti tisztítására, négyévenkénti műszaki felülvizsgálatára. A BM OKF GEK kéményseprői szintén sormunka keretében ellenőrzik az égéstermék összetételét, a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges mennyiségű levegő meglétét, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, vagy egyedi beavatkozások hatását is. Felülvizsgálják továbbá a szén-monoxid-érzékelőre vonatkozó műszaki követelmények teljesülését, valamint az érzékelő működőképességét.
A sormunka elvégzésének gyakoriságát jogszabály határozza meg: az ellenőrzés a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente történik meg, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát pedig négyévente kötelező elvégezni. Mindez az állampolgárok számára ingyenes, a gazdálkodó szervezetek részére ugyanakkor az adott megyében, illetve ellátási területen nyilvántartásba vett kéményseprőipari egyéni vállalkozók, vagy szolgáltató cégek teljesítik megrendelés alapján, költségtérítés ellenében.
Nézze meg ki az Ön kéményseprője! Ezen az oldalon  gépelje be lakóhelye irányítószámát.
A sormunka 2018. január elsejétől már csak a társasházakban és lakószövetkezeti ingatlanokban zajlik ütemezetten. Az egylakásos épületek – többnyire családi házak – tulajdonosai az általuk használt tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente, továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést. A kéményseprő az ingatlantulajdonos kezdeményezése nyomán érkezik és végzi el a sormunkában előírt feladatokat. Az állampolgárok igényüket az időpontfoglalás menü kiválasztásával jelenthetik be.

Időpontfoglalás

Telefonon a 1818 9.1.1-es menüpontban
Külföldről a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon.Mit végez megrendelésre a kéményseprő?

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a következő munkákat megrendelésre, díjfizetés ellenében végzi: az elmaradt sormunka pótlását; az előírtnál gyakoribb sormunka ellátását; az égéstermék-elvezetőben lerakódott korom kiégetését; a homlokzatra szerelt (parapetes) égéstermék-elvezető ellenőrzését és tisztítását; az égéstermék-elvezető műszaki vizsgálatát (felújítás vagy átalakítás után, a tüzelőberendezés cseréje illetve tüzelőanyag-váltás esetén, továbbá a tartalékkémény ismételt használatbavétele előtt); a tervezés időszakában szükséges műszaki egyeztetést.

Megrendelés

Telefonon a 1818 9.1.2-es menüpontban
Külföldről a +36 (1) 550 1858 helyi díjszabással hívható telefonszámon.

A részletes menürendszerünk itt található.

Az ügyfelek hívásait általános tájékoztatás keretében a nap 24 órájában fogadjuk, míg számlázással és műszaki tanácsadással kapcsolatos speciális kérdés esetén az alábbi időszakokban:

Hétfő: 8:00-20:00
Kedd: 8:00-14:00
Szerda: 8:00-14:00
Csütörtök: 8:00-14:00
Péntek:  8:00-14:00

Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete online felületet működtet, a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon választ kap az ellátást érintő általános kérdéseire és ügyintézésre is lehetősége van:

  • Az ügyfélszolgálat menüpontban lekérdezheti, hogy az Ön településén mely cég a közszolgáltató, illetve a gazdálkodó szervezetek kitől rendelhetik meg a kéményseprőipari tevékenység elvégzését.
  • Éjjel-nappal foglalhat időpontot, kezdeményezhet megrendelést, adategyeztetést vagy bejelentést.