Telefonos meghatalmazás

A Rendelkezési Nyilvántartás (továbbiakban: RNY) elektronikus formában tartja nyilván különböző típusú rendelkezéseinket. Ezek közül speciális szerepe van a meghatalmazásainknak, melyekkel a meghatalmazott személy is intézheti a kormányablakokban, okmányirodákban különböző ügyeinket, jelenleg már 80 ügytípus esetében. Nincs szükség papír alapú dokumentumra, tanúkra, így sokkal egyszerűbbé válik a meghatalmazás folyamata.

A meghatalmazás előfeltétele, hogy az RNY-ben alaprendelkezést kell tennünk, amelyben nyilatkozunk arról, hogy elektronikusan és/vagy telefonon szeretnék ügyeinket intézni, továbbá hogy az RNY szolgáltatásához kapcsolódó intézmények milyen módon lépjenek kapcsolatba velünk.

Ügyintézési rendelkezést kizárólag 18 év feletti természetes személyek tehetnek, akik valamely személyi alapnyilvántartás alanyai.

Az ügyintézési rendelkezés első alkalommal kizárólag személyesen - az alább felsorolt helyeken - vagy elektronikusan - ügyfélkapu azonosítással - tehető meg:

Kormányablakokban, illetve okmányirodai ügyfélszolgálatokon,
a Magyar Posta Zrt. által Általános Szerződési Feltételeiben meghatározott állandó postai szolgáltató helyeken
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Kiemelt Ügyfélszolgálatain.

Ha már van alaprendelkezésünk érdemes rögtön azonosítási rendelkezést is tennünk, annak érdekében hogy a jövőben Telefonos Azonosítással vagy Ügyfélkapuval is intézhessük egyes ügyeinket.

A telefonon történő meghatalmazás további előfeltétele, hogy azonosítani tudjuk magunkat a 1818 automata hívásfogadó rendszerében (4-es menü), az ehhez szükséges Telefonos Azonosító és jelszó szintén a kormányablakokban és az okmányirodákban kérhető.

A telefonos azonosító és jelszó megadásával, a felsorolt rendelkezések egyszeri megtétele után a 1818 szám hívásával a 4.1 menüpont választásával hétfőtől-szombatig 08:00-20:00 óra között bármikor tehetünk meghatalmazást telefonon is.

Milyen adatok megadására lesz szükségem?
telefonos azonosító és jelszó
meghatalmazott anyja neve
meghatalmazott neve
meghatalmazott születési helye és ideje
Telefonos azonosítást igényel az eljárás?
igen
Mennyibe kerül a szolgáltatás?
A szolgáltatás ingyenes
Egyéb tudnivalók
Az RNY-ben biztosított szolgáltatások jelenleg kizárólag az RNY-hez csatlakozott hatóságok ügyintézése során alkalmazhatóak.
Kérdések és válaszok
Az alábbiakban az ügyfelek által összegyűjtött, közérdeklődésre számot tartó kérdések és válaszok találhatóak. Reméljük, ezzel is segítünk Önnek a tájékozódásban!
Kérdezzen Ön is
Amennyiben kérdése vagy hozzászólása van az adott témakörrel kapcsolatban, kérjük, jelezze felénk!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!ű
Kérjen segítséget chaten keresztül!
Ezzel az ügytípussal kapcsolatban chaten is kérhet segítséget munkatársainktól. Chat indításához kérjük, kattintson a gombra!
Chat